W ubiegły weekend zakończyliśmy tegoroczną edycję Zabawy Odkrywaj Skarby Blisko Krakowa. Spotkaliśmy się w Kamieniu w Bożym Barze na warsztatach „Podpłomyk – pradziadek pizzy”. Tak jak obiecywaliśmy - było pyyysznie.
Uczestnicy mogli się poczuć jak prawdziwi kucharze. Wspólnie wyrobili ciasto na podpłomyki i przygotowali je do pieczenia. Gotowe podpłomyki można było zabrać na pamiątkę. Potem przyszedł czas na zaplanowanie i przygotowanie własnej pizzy na podpłomykowym cieście. W ruch poszły wałki, na stole pojawiły się składniki takie jak: sos pomidorowy, ser, papryka, oliwki, pieczarki i kiełbasa lisiecka – produkt regionalny wytwarzany w Gminie Czernichów. Kiedy pizze były już gotowe pozostało tylko uzbroić się w cierpliwość w oczekiwaniu na pyszną potrawę. Po kilku minutach każdy z uczestników otrzymał przygotowaną przez siebie pizzę prosto z pieca. Było tak smacznie, że niewiele pozostało, żeby zabrać ze sobą do domu.